Život zrakově postižených dětí v ČR - Reitingerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá životem zrakově postižených dětí v České republice. Cílem práce je předat základní informace o zrakovém postižení a o úloze rodiny při integraci zrakově postižených dětí do společnosti, což je demonstrováno případovou studií. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části se zaměříme na zraková postižení, jejich dělení, uvedeme přehled institucí, které se zabývají péčí, pomocí a edukací zrakově handicapovaných, zmíníme kompenzační pomůcky, dále se zaměříme na možnosti integrace zrakově postižených dětí, zejména na vliv rodiny v celém procesu. V praktické části vycházíme z rozhovorů se zrakově postiženými a jejich rodinami. Výzkumné otázky směřují především ke zjištění stavu, možností či případných překážek v procesu integrace zrakově postižených dětí do společnosti. Bakalářská práce je určena pro širokou laickou veřejnost, může být ale rovněž prospěšná sociálním pedagogům pro orientaci v dané problematice.
Life of blind children in the Czech republic
Život zrakově postižených dětí v ČR
Keywords: Klíčová slova: zrakové postižení; zrakově postižené děti; rodina; integrace; kompenzační pomůcky; život zrakově postižených dětí; nevidomí; probandi.; Keywords: visually handicapped; visually handicapped children; family; integration; compensation tools; life of visually handicapped children; blind people; probands.