Analýza metod posttraumatické krizové intervence - Hluško, Oldřich (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci si kladu za cíl zmapovat metody a postupy uplatňované u Policie ČR, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje v rámci primární, sekundární i terciální prevence posttraumatických reakcí a poruch. Dílčím cílem práce je zjištění spokojenosti s dostupností intervenční péče pro policisty a zaměstnance Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, zjištění informovanosti, využitelnosti a spokojenosti s péčí posttraumatického intervenčního týmu v Jihočeském kraji, povědomost o službě Linky pomoci v krizi a její využitelnosti. Dále si kladu za cíl zmapovat zájem o případnou internetovou linku důvěry v rámci IZS s vypracováním SWOD analýzy. Stresová reakce se nevyhýbá nikomu ani policistům. I oni mohou vykazovat psychické a tělesné příznaky akutní stresové reakce. Většinu služebních úkonů, zásahu a zákroku řeší rutinně, kromě toho ovšem dochází i k situacím, které vybočují z normálních životních zkušeností a policisté se tak velice často dostávají do stresových situací, které v nich mohou vyvolat hluboké duševní otřesy. Citový dopad na psychiku při extrémních zážitcích je normální lidská reakce v nenormální situaci. V současné době má každý policista možnost obrátit se o pomoc na tým speciálně vyškolených odborníků, tým posttraumatické intervenční péče. V týmu pracují nejen psychologové, ale i zkušení policisté, odborníci resortu Ministerstva vnitra a duchovní, kteří jsou připraveni pomoci svými zkušenostmi, erudicí a znalostmi získanými speciálním výcvikem. Od roku 2001 může postižený využít anonymní Linku pomoci v krizi, která je podpůrnou součástí posttraumatické intervenční péče pro policisty, hasiče, zaměstnance resortu Ministerstva vnitra a jejich rodinné příslušníky. Linka pomoci v krizi je rovněž k dispozici občanské veřejnosti při mimořádných událostech a krizových situacích. Proto se tato diplomová práce zabývá metodami posttraumatické intervenční péče, informovanosti, využitelnosti, spokojenosti a důvěry v tato resortní pracoviště Policie ČR. Na základě výsledků zpracovaného výzkumného cíle bude řediteli Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje předložen návrh k vytvoření a zefektivnění nových i stávajících postupů v rámci prevence na všech úrovních posttraumatické stresové reakce a poruch u svých zaměstnanců. Vypracovaná SWOD analýza internetové linky důvěry bude využita při tvorbě projektové žádosti v rámci grantových a projektových řízení Policie ČR, Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Diplomová práce je koncipována tak, aby poskytla ucelené informace k problematice posttraumatické stresové reakce, jejím příčinám a metod péče o postižené a mohla být využita jako edukační materiál pro celoživotní vzdělávání jak v rámci Policie ČR, tak i studentů Zdravotně sociální fakulty, Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích. K práci byl zvolen kvantitativní výzkum. Úvodem práce je pomocí různých literárních a elektronických zdrojů vytvořen ucelený přehled zkoumané problematiky. Zdrojem informací pro výzkum se stal zpracovaný anonymní nestandardizovaný dotazník s uzavřenými typy otázek s nucenou volbou odpovědí. Dotazníkového průzkumu se zúčastnili zaměstnanci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.
Analysis of methods of the posttraumatic crisis intervention
Keywords: Critical Incident Stress Management; krizová intervence; linka pomoci v krizi; post-shooting trauma; posttraumatická stresová porucha; tým posttraumatické intervenční péče.; Critical Incident Stress Management; crisis intervention; help line in crisis; post-shooting trauma; posttraumatic stress disorder; team of posttraumatic intervention care