Adaptace dětí v mateřské škole z pohledu jejich matek - Dobrovolná, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá adaptací dětí na vstup do mateřské školy z pohledu jejich matek. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku tříletého dítěte, vztah matka a dítě, citovou vazbu mezi matkou a dítětem a na připravenost dítěte na vstup do mateřské školy. Dále zastoupením aspektů adaptace v rámcovém programu pro předškolní vzdělávání a charakteristikou mateřských center. V praktické části je na základě dotazníkového šetření vyhodnocováno, jak toto období prožívají děti a jejich matky, jak se cítí, jaké adaptační mechanismy jim pomáhají tyto situace zvládnout, zda nějakým způsobem byla adaptace ovlivněna návštěvou mateřského centra nebo jiného zařízení před nástupem do mateřské školy.
Adaptation of children in kindergarten from point of view of their mothers
Keywords: předškolní dítě; citová vazba; adaptace; mateřská škola; mateřské centrum; kindergarten; pre-schoolers; children; centers for children and mothers; adaptation