Motivace a odměňování ve vybraných institucích - Glaserová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem mé bakalářské práce byla analýza systému motivace a odměňování ve dvou různých institucích, a to na základě studia odborné literatury a výsledků získaných z dotazníkového šetření a návrh na zlepšení zjištěných nedostatků, které povedou k vyšší prosperitě obou institucí. Teoretická část se zaměřuje na studium odborné literatury zaměřené na kapitoly motivace, motiv, zdroje motivace, pracovní spokojenost a nespokojenost, stimulace a odměňování. V praktické části byly krátce představeny vybrané instituce Mateřská škola Nové Domovy a Česká spořitelna, a.s. a poté byly vyhodnocovány získané dotazníky. Na závěr byly výsledky dotazníků shrnuty ve formě tabulek a byly doporučeny návrhy na zlepšení současného systému motivace a odměňování. Na základě průzkumu lze říci, že zaměstnanci obou institucí jsou dobře motivovaní a ve své práci celkově spokojení, ačkoliv je několik věcí, které by ve své práci rádi změnili. Jediná věc, se kterou nejsou spokojeni všichni zaměstnanci obou institucí, je jejich plat. To je takové důvod, proč by se v dnešní době měly společnosti zaměřit na poskytování nepeněžních odměn, jako je větší zodpovědnost, příjemné pracovní prostředí, apod. Všechny společnosti si uvědomují, že právě lidské zdroje jsou tím nejdůležitějším vstupem a proto by se společnosti měly snažit neustále rozvíjet a zlepšovat zavedený systém motivace a odměňování. K tomuto účelu byly také navrženy změny, které by mohly být oběma institucím v této oblasti nápomocné.
Motivation and remuneration in selected institutions
Keywords: motivace; odměňování; dotazníkové šetření; nepeněžní odměny; doporučení; motivation; remuneration; questionnaire survey; non monetary rewards; recommendations