Dvě výchovné koncepce pro děti a mládež. Organizace Junák a Pionýr v současnosti. - Oujeská, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá popisem a srovnáním dvou největších občanských sdružení v České republice, která nabízejí smysluplné využití volného času dětí a mládeže. Těmito sdruženími jsou Junák a Pionýr. Srovnání je provedeno u poslání, principů a metod. Nedílnou součástí práce je krátký pohled do historie Junáka i Pionýra. V dnešní době si mnoho lidí skauty a pionýry plete. Navenek to totiž vypadá, že se obsahově jejich činnost neliší. Je to dáno také tím, že v době, kdy byla naše země v područí komunistické ideologie, byl masovou dětskou organizací Pionýr, naproti tomu skautská organizace byla zakázaná. Tato práce nabízí možnost poznat obě organizace hlouběji. Vytváří prostor pro vytvoření si vlastního úsudku o Junáku i Pionýru.
Two Educational Conceptions for Children And Youth. Scout And Pioneer Organizations at Present.
Keywords: Junák; Pionýr; skauting; poslání; principy; metody; občanské sdružení; volný čas; "Junák"; "Pionýr"; scouting; function; principles; methods; civil association; free time