ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ DOPADY SOUŽITÍ ČLOVĚKA A PSA - Karafiátová, Iva (Jihočeská univerzita, 2010)
ABSTRACT Diplomová práce s názvem ‚qZdravotně sociální dopady soužití člověka a psa'' je výtvorem, který popisuje vývoj vztahu psa a člověka od dob dávných po současnost. Zabývá se tím, jak vznikl pes sám o sobě, a jak postupem času došlo k významnému sblížení, které trvá dodnes. Dílo nabízí ucelený přehled o druzích uplatnění psů v současnosti, a to především v oblasti zdravotní a sociální. Seznamuje čtenáře s možnostmi využití psů, s péčí o ně a také se zásadami komunikace, které umožňují kvalitní a klidný život člověka se psem. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit, jaké mají respondenti znalosti o možnostech uplatnění psů ve společnosti. Tento cíl byl splněn a hypotéza byla potvrzena. Respondenti souboru neznají ani polovinu možných uplatnění psa v soužití s lidmi. Druhým cílem bylo zjistit, jak respondenti vnímají přítomnost psů ve svém okolí ve vztahu k dětem. I tento cíl byl naplněn, avšak hypotéza, že více jak 75 % respondentů zkoumaného souboru je při kontaktu dítěte a psa opatrných, byla vyvrácena. Stále velké množství lidí podceňuje možné riziko při kontaktu dítěte a psa. Třetí cíl byl zaměřen na povědomí respondentů o signálech psího těla. Hypotéza se v tomto případě potvrdila a z výsledků je zřejmý veliký nedostatek informací o signálech, které psi k lidem vysílají. K získání potřebných údajů bylo využito dotazníkového šetření. Dotazník byl sestaven z 24 otázek a byl rozdán celkem 350 respondentům. Výsledkem šetření mělo být ověření tří, výše uvedených, hypotéz. Po konci šetření vyplynulo, že jedna z nich byla vyvrácena, zbylé dvě byly potvrzeny. Informovanost respondentů z řad veřejnosti není na vysoké úrovni. Riziko poranění vlastním psem hrozí u 44 % majitelů. Vše je důsledkem nedostatečného vzdělávání v problematice. Preventivní programy zaměřené na principy správného soužití se psy, zavedené již od mateřské školy, bych do budoucna viděla jako možnost snížit riziko vzniku poranění či pokousání psem.
HEALTH AND SOCIAL IMPACT OF HUMAN AND DOG CO-EXISTENCE
Keywords: canisterapie; dítě; etologie; komunikační signály; pes; senior; zooterapie; canistherapy; child; ethology; communication signals; dog; senior; zootherapy