HODNOCENÍ GEOMORFOLOGICKÝCH LOKALIT V JIŽNÍ ČÁSTI POHOŘSKÉ HORNATINY (NOVOHRADSKÉ HORY) POMOCÍ KONCEPCE GEOMORPHOSITE - Stejskal, Vít (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této závěrečné práce je hodnocení geomorfologických lokalit v jižní části Pohořské hornatiny (Novohradské hory) pomocí koncepce geomorphosites a vzájemné porovnání zájmových lokalit. Tyto lokality jsou zde zastoupeny vrcholy Kamenec, Myslivna a vrcholem Mrzenáč. Součástí práce je zpracování základních informací o ochraně neživé přírody, a to především v rámci již zmiňované koncepce geomorphosites. Tato koncepce je významným prostředkem k ochraně neživé části přírody, jejíž ochrana je stále upozaďována oproti ochraně živých částí přírody. Součástí koncepce je i rozvoj geopedagogiky a geoturismu. V rámci této práce je zpracována i fyzicko-geografická charakteristika jižní části Pohořské hornatiny v Novohradských horách včetně zájmových lokalit, na které je přímo aplikována hodnotící metodika geomorphosites.
GEOMORPHOLOGIC ASSESSMENT IN THE SOUTHERN PART POHORSKA HORNATINA MT. (NOVOHRADSKÉ HORY MT.) USING THE CONCEPT GEOMORPHOSITES
Keywords: geomorphosites; ochrana neživé přírody; Novohradské hory; Kamenec; Myslivna; Mrzenáč; geomorphosites; protect non-living nature; Novohradske hory Mts.; Kamenec; Myslivna; Mrzenác