PODNIKOVÁ KULTURA VE VYBRANÉM PODNIKU - Tomšovicová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé bakalářské práce "Podniková kultura ve vybraném podniku" bylo charakterizovat podnikovou kulturu za pomoci specifikace jejich rozhodujících dimenzí a navrhnout změny vedoucí k žádoucímu stavu podnikové kultury vybraného podniku. Bakalářskou práci jsem rozdělila na dvě části. V první části jsem se věnovala teorii. Po nastudování odborné literatury jsem popsala základní teoretické znalosti a zákonitosti v problematice podnikové kultury. V začátku jsem vymezila základní pojmy jako "kultura" a "podniková kultura", které slouží jako úvod daného tématu. Dále jsem se věnovala vzniku podnikové kultury, jejímu významu pro organizace, jejími funkcemi, prvky, principy. Přes typologii podnikové kultury, znaky silné podnikové kultury, jsem se propracovala až k její změně. V praktické části jsem pomocí dotazníkového šetření analyzovala podnikovou kulturu podniku RATAJ a. s. Tato firma sídlí v Nedabyle. Pomocí dotazníků jsem se snažila zjistit, jak jsou zaměstnanci spokojeni ve svém zaměstnání, jak funguje komunikace mezi nadřízenými a zaměstnanci, zda-li jsou zaměstnanci dostatečně motivování, jak probíhá zaškolování nových zaměstnanců a mnoho dalších. Na základě výsledků z dotazníkového šetření jsem navrhla řešení pro zlepšení stávající situace.
Business culture in a selected company
Keywords: podniková kultura; motivace; kolektivismus; znalostní ekonomika; business culture; motivation; collectivism; knowloedge economy