Současné přezdívky ve vybraných základních školách v okolí Soběslavi - Šťastná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem bakalářské práce je analýza přezdívek žáků základních škol na Soběslavsku. Práce je rozdělena na dvě základní části, teoretickou a praktickou. Teoretická část pojednává nejen o vývoji onomastiky a jejím dělení, ale i o teoretickém vymezení přezdívek a jejich třídění. Praktická část se zabývá jazykovou analýzou jednotlivých přezdívek na vybraných základních školách. Excerpovaný materiál byl získán exploračními metodami za pomoci dotazníku a přímého rozhovoru s respondenty. Shromážděná antroponymická data jsou klasifikována a dále pak zpracovávána na základě studia odborné literatury. Cílem bakalářské práce je získání informací o aktuálním stavu nestandardizovaných vlastních jmen na základním stupni vzdělání.
Contemporary nicknames used among students in selected primary schools around the town of Soběslav
Keywords: přezdívka; základní škola; Soběslav; nickname; elementary school; Soběslav