Sociokulturní aspekty lidské destruktivity - Souček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na aspekty lidské destruktivity, které přesahují hranice individua a mají celospolečenský význam. Z tohoto důvodu se nebude jednat o práci psychoanalytickou, neboť psychoanalytický koncept destruktivity v ní bude pouze podkladem pro vysvětlení jevů prostupujících celou společnost. Jádrem práce bude analýza významu destruktivity v individualizačním a globalizačním procesu s úsilím poukázat na její reálné důsledky v oblasti každodenního života. Pro lepší uchopení celého tématu je práce rozdělena do tří samostatných částí, jež postupně analyzují destruktivitu skrze její dějinný vývoj, soudobé kulturní a společenské fenomény a hraniční možnosti jejího projevu.
Socio-cultural aspects of human destructivity