Specifika fyzioterapie u pacientů s astma bronchiale - Konečná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie u pacientů s onemocněním astma bronchiale, českým názvem průduškové astma. Cílem teoretické části bakalářské práce je popsat problematiku onemocnění astma bronchiale a popsat možnosti fyzioterapie u pacientů trpících astmatem. Teoretická část práce zahrnuje ucelený popis onemocnění, konkrétně definici, prevalenci, etiopatogenezi, klinické příznaky, diagnostiku, klasifikaci onemocnění a možnosti léčby. Dále je zahrnuta anatomie dýchacího aparátu, dechové svaly, popis fyziologického dýchání a jeho patologií u astmatiků. Poměrně rozsáhlou část teoretické části tvoří možnosti fyzioterapie. Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest projevující se symptomy bronchiální obstrukce jako je dušnost, kašel, pískavé či hvízdavé fenomény při dýchání a tlak na hrudi. Onemocnění může být doprovázeno různě častými a různě závažnými astmatickými záchvaty, které mohou člověka ohrozit na životě. Příčinou těchto obtíží je přítomnost chronického zánětu v průduškách spolu s jejich hyperreaktivitou. Prevalence astmatu celosvětově stále stoupá spolu se vzrůstající prevalencí alergických onemocnění, což může být ovlivněno stále se zhoršující kvalitou ovzduší. Astma bronchiale je nevyléčitelné onemocnění, jež postihuje osoby všech věkových kategorií. Při včasné diagnostice a nasazení farmakologické léčby lze příznaky onemocnění eliminovat a mít tak onemocnění pod kontrolou. Onemocnění dechového aparátu se negativně projeví také v pohybovém aparátu, a tak má fyzioterapie své místo v komplexní léčbě astmatu. Fyzioterapeutická léčba se zaměřuje hlavně na obnovu správného dechového stereotypu, korekci držení těla, odstranění svalových dysbalancí a na zlepšení fyzické zdatnosti. Cílem praktické části bakalářské práce je navrhnout fyzioterapeutické postupy vhodné pro pacienty s astma bronchiale a zhodnotit jejich vliv. Pro praktickou část byla zvolena forma kvalitativního výzkumu. Výzkum zahrnuje 3 kazuistiky dospělých pacientů s astmatem. Byla provedena vstupní a výstupní kineziologická vyšetření, na základě jejichž porovnání jsou popsány výsledky.
Specifics of physiotherapy in patients with bronchial asthma
Keywords: Astma bronchiale; respirační fyzioterapie; obstrukce; průdušky; dechový stereotyp; hrudník; bránice; Bronchial asthma; respiratory physiotherapy; obstruction; bronchi; respiratory stereotype; thorax; chest; diaphragm