Word Order Patterns in Old and Modern English - Reháková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá slovoslednými vzorci ve staré a moderní angličtině. Analýza je založená na porovnávání dvou různých textů. Teoretická část této práce je zaměřena na vývoj jazyka samotného, který je důležitý pro pochopení všech změn, které v průběhu vývoje jazyka nastaly. V praktické části jsou rozebrány jednotlivé struktury vět a zanalyzovány slovosledné vzorce. Epos Beowulf jsem si zvolila, protože je nejlépe dochovaným dílem z období staré angličtiny a autorka Agatha Christie je celosvětově známou spisovatelkou 20. století. Na základě vybraných vzorků z obou textů, je postavená analýza zaměřující se na slovosledné vzorce různých typů vět (věta jednoduchá, vedlejší věty vztažné, časové, účelové, podmínkové, atd.).
Word Order Patterns in Old and Modern English
Keywords: Klíčová slova: anglický jazyk; stará angličtina; moderní angličtina; větné struktury; věty; souvětí; struktura; Key words: English language; Old English; Present Day English; word order patterns; clause; sentence; structure