Pícninářské a semenářské vlastnosti letguminóz rodu Lathyrus a Vicia - Bojarová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá pícninářskými a semenářskými vlastnostmi leguminóz rodu Lathyrus a Vicia. Dále shrnuje všeobecný význam vybraných leguminóz v zemědělství, zvláště pak jejich schopnost vázat vzdušný dusík. Důležitou roli hrají leguminózy také při sestavování osevních postupů, jejich zastoupení v trvalých travních porostech a s tím související i pícninářská hodnota porostu se zastoupením hrachoru a vikve při využívání porostu jako krmiva. Práce se také zabývá tématem semenářství legumninóz, které je náročné z hlediska citlivostí na vlivy počasí, náchylností k chorobám, nestejnoměrnému dozrávání, pukání lusků a tvrdoslupečnosti.
The fodder and seed properties of leguminoses from genus Lathyrus and Vicia
Keywords: Hrachor; vikev; jeteloviny; travní porosty; semenářství; Lathyrus; Vicia; trefoil; shamrock; seed