Daňová optimalizace prostřednictvím daňových rájů - možnosti a rizika - Nepomucká, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce porovnává daňové zatížení vybraného subjektu mezi jednotlivými zeměmi s nízkým nebo nulovým zdaněním, tzv. "Daňové ráje", a Českou republikou. Tato práce také informuje o možných metodách, jak ušetřit na dani. Vybrané daňové diagramy účetní jednotky jsou řazeny nejen podle výše daňové povinnosti, ale také podle poplatků a dalších ukazatelů, které mohou ovlivnit rozhodnutí účetní jednotky. Existuje mnoho rizik spojených s daňovými ráji. Teoretická část se zabývá historií daňových rájů. Pojem daňový ráj je definován organizacemi jako EU, Oxfam a tak dále. V druhé části je teoretická část věnována vybraným daňovým rájům. V praktické části jsou navržena daňová schémata. Vybrané země pro daňové diagramy jsou Nizozemsko, Kypr a USA. Daňové diagramy jsou seřazeny ve dvou aspektech - možnosti a rizika. Nejlepší volbou pro vybraný subjekt je daňový diagram - Kypr, z důvodu že na Kypru jsou skladové prostory, daň z příjmů je nízká a rizika jsou nízká.
Tax optimization through tax havens - possibilities and risks
Keywords: daňový ráj; daňová optimalizace; možnosti; rizika; tax haven; tax optimazition; possibilities; risks