Vliv statického a dynamického zatížení při léčbě osteoporózy u žen v klimakteriu - Chlubna, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2010)
V teoretické části této práce jsem shrnul teoretické poznatky související s touto problematikou. Popsal jsem anatomii, funkci kosti a principy její remodelace. Také jsem shrnul patogenezi osteoporózy, její projevy, možnosti diagnostiky a léčby se zaměřením na pohybovou terapii. Kromě této jsem rozvedl možnost hormonální substituční terapie a léčbu osteokalcinem. Také jsem shrnul účinky a možné zdroje minerálů a vitamínu D. Ty totiž úzce souvisí s kostním metabolismem a onemocněními s ním spojenými. V závěru teoretické části jsem rozepsal vyšetřovací metody využívané ve fyzioterapii, a které jsem i já využíval ve svém výzkumu pro posouzení průběhu terapie. V praktické části bakalářské práce jsem použil metodu kvalitativního výzkumu. Její výsledky jsem zpracoval formou kazuistik. Výzkum jsem prováděl na ambulantní rehabilitaci Polikliniky Jih MEDIPONT s.r.o. Testovaný soubor tohoto výzkumu tvořily dvě pacientky. První trpěla formou osteoporózy, která hraničí s osteopenií a neměla žádné fyzické problémy s touto chorobou spojené. U této pacientky jsem zvolil dynamický druh fyzického zatížení. Druhá měla o něco vyšší stupeň osteoporózy a na rehabilitaci ji přivedly bolesti zad, které byly nejspíše důsledkem právě tohoto onemocnění. Tato pacientka podstoupila statické cvičení. Cílem práce bylo posoudit, který z těchto přístupů bude mít na progresi onemocnění větší vliv. Výsledky obou pacientek však vykazují podobný úspěch obou přístupů. Není proto rozdíl, pro který druh fyzického zařízení se rozhodneme a je podle mého názoru dokonce vhodná oba kombinovat.
Effect of static and dynamic load in the treatment of osteoporosis in women in klimakterium
Keywords: Osteoporóza; Metabolická onemocnění skeletu; Pohybová léčba; Osteoporosis; Metabolic Bone Diseases; physical therapy