VÝVOJ SVĚDOMÍ A HODNOTOVÉHO SYSTÉMU V RÁMCI KŘESŤANSKÉ VÝCHOVY DÍTĚTE - Tomešek, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vývoje svědomí a hodnotového systému v rámci křesťanské výchovy dítěte. Dílo popisuje svědomí v rámci dějinného vývoje, včetně moderních poznatků vý-znamných badatelů. Dále pak mapuje historické pozadí hodnot, jejich funkce a druhy a následně pak zásadní faktory mající vliv na jejich tvorbu. Poté se zabývá axiologií, jakožto vědou zkoumající hodnoty v mravním slova smyslu, a pak křesťanskou výchovou, zejména její specifikací. Ve finále je pak předložen příklad systému edukace v rámci Českobratrské církve evangelické.
Conscience and Value System Development As Part of Christian Education in Childhood
Keywords: Svědomí; psychologie morálního vývoje; hodnota; hodnotový systém; axiologie; křesťanská výchova; Českobratrská církev evangelická.; Conscience; psychology of moral development; value; value system; axiology; Christian education; the Evangelical Church of Czech Brethren.