Udržitelný rozvoj v koncepcích a politikách České republiky - Aujezdecký, Kevin (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce Udržitelný rozvoj v koncepcích a politikách České republiky se zabývá tématem udržitelného rozvoje, zkoumá jak je na něj nahlíženo pohledem Státní politiky životního prostředí a strategií udržitelného rozvoje České republiky. Z odvětvových dokumentů jsou zvoleny pouze politiky ŽP, neboť se přímo dotýkají, v poslední době nejvíce skloňovaného, environmentálního pilíře. Cílem diplomové práce je provedení obsahové analýzy vybrané legislativy a vládních dokumentů s ohledem na zastoupení a chápání udržitelného rozvoje v politikách České republiky. Komparace a zhodnocení toho, jak je koncept udržitelného rozvoje obsažen v politikách ČR a jak se proměňuje od roku 1993 do současnosti. Diplomová studie hodnotí a komentuje vládní dokumenty ČR, porovnává je mezi s sebou a upozorňuje na důležité detaily, které znamenají pokrok ve vnímání pojmu udržitelný rozvoj. Je důležité zmínit, že práce pracuje s formálně platnými dokumenty a praxe v jednotlivých odvětvích může být jiná. Dále pak porovnává tento vývoj v ČR s mezinárodně platnými dohodami a rezolucemi OSN a EU v poslední řadě porovnává vlastní text s pracemi jiných autorů a přidává vlastní názory k jejich pojednáním.
Sustainable Development in Conceptions and Politics in the Czech Republic
Keywords: Udržitelný rozvoj; cíle; priority; principy; environmentální; sociální a ekonomický pilíř; politiky; strategie; Sustainable Development; Aims; Environmental Policy; Strategy