Česká republika a její integrace do Evropských společenství - Kovář, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Tarifní a netarifní nástroje jsou jedním prostředků zahraničně obchodní politiky. Bakalářská práce se zabývá jejich vývojem od roku 1989. Teoretická část se zaměřuje na vymezení významu tarifních a netarifních opatření ve vývoji České republiky a jejího směřování do vstupu do Evropské unie po roce 2004 a krátce po něm do roku 2008. Praktická část se v první části zabývá vývojem tarifních a netarifních nástrojů z hlediska jejich aplikace vydaných zákonů a v druhé části rozborem vývoje výběru cla v letech 2000 až 2008 dle jednotlivých tříd celního sazebníku zemědělských komodit. V závěru je prověřována hypotéza o snížení výše cla na zemědělské komodity po vstupu do Evropské unie.
The Czech republic and her integration in European Union. Tarify and nontarify limits to frames agrarian policy the Czech Republic in years 1989 - 2007 (chapter 01 - 24 Customs tariff)
Tarifní a netarifní omezení v rámci zemědělské politiky ČR v letech 1989 - 2008 (kapitoly 01 - 24 Celního sazebníku)
Keywords: Clo; celní sazba; celní kvóta; celní strop; tarifní a netarifní opatření; celní sazebník.; Tariff; quotas; ceilings; licence; Common Customs Tariff; autonomous rate; specific duty; percentage rate.