PICC katétry a jejich využití ve zdravotní péči - Potužáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá PICC katétry a jejich využitím ve zdravotní péči. PICC katétr neboli periferní centrální žilní katétr je typ centrálního žilního vstupu. Jde o katétr, který se zavádí za ultrazvukové navigace do některé z žil na paži (Charvát et al., 2016). Cíli bakalářské práce bylo zjistit zkušenosti zdravotnického personálu s PICC katétrem, zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienty s PICC katétrem na vybraných odděleních (onkologie, JIP) a zjistit zkušenosti pacientů se zavedeným PICC katétrem. V rámci empirické části bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření formou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek byl zvolen záměrným výběrem a tvořilo ho osm sester se zkušeností s péčí o PICC a osm pacientů, kterým byl PICC zaveden. Získané rozhovory byly zpracovány technikou otevřeného kódování pomocí metody tužka a papír. Při vyhodnocování rozhovorů s respondenty bylo vytvořeno devatenáct kategorií, které byly dále rozpracovány dle jejich zaměření. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že zkušenosti zdravotnického personálu se v různých nemocničních zařízeních liší. Bylo zjištěno, že žádná z dotazovaných sester nemá speciální kurz nebo vzdělání pro ošetřování PICC katétrů. Pouze tři dotazované sestry prošly proškolením, kde získaly základní informace nutné pro správné ošetření katétru. Specifika ošetřovatelské péče se též mírně liší, a to například v intervalech proplachů katétrů, druhu používaného materiálu pro převazy nebo v edukaci pacientů. Zkušenosti pacientů s PICC katétry se zdají být velmi dobré. Pacienti jsou se zmíněnými katétry spokojení a jejich léčba je vysoce komfortní.
PICC catheters and their use in healthcare
Keywords: Ošetřovatelská péče; pacient; PICC katétr; sestra; Nursing care; patient; PICC catheter; nurse