Preventivní hodnocení krajinného rázu vybraného území - Březinová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá preventivním hodnocením krajinného rázu ve vybraném území. Literární rešerše je zaměřena na krajinu, přírodu a krajinu České republiky, rozdělení krajiny, krajinný ráz a jeho ochranu. Dále stupeň ochrany, přírodní park, způsob ochrany a hodnocení krajinného rázu. Poslední částí literární rešerše jsou metodické postupy sloužící k hodnocení. V praktické části jsou identifikovány přírodní, historické a kulturní charakteristiky krajinného rázu. Dále je provedena klasifikace dle významu, cennosti a projevu. Na závěr byla ve vybraném území popsána estetická charakteristika a míra dochovalosti krajinného rázu.
Preventive assessment of landscape character of selected area
Keywords: krajina; krajinný ráz; ochrana krajinného rázu; hodnocení krajinného rázu; katastrální území Počátky; landscape; landscape character; landscape character protection; landscape character assessment; cadastral area Počátky