Princip participace v nízkoprahovém zařízení - Vorel, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce ze zabývá participací v Nízkoprahovém zařízení. Vlastní text práce se zabývá zprvu teoretickým vymezením termínů. V první kapitole je to pojetím termínu participace, jejím vymezením, stupni a charakteristickými znaky. Dále v druhé kapitole popisuje Nízkoprahové zařízení, kdy vymezuje pojem Nízkoprahovost a Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, cíle, cílovou skupinu a služby poskytované v NZDM a základní typy nízkoprahové organizovaných služeb. Třetí kapitola je pohled na současnou participaci v NZDM, kdy jde o menší úvahu, jak tomu v dnešní době je. Čtvrtá kapitola práce ze zabývá výzkumem, které reaguje na výzkumnou otázku: Jaká je možnost participace mladých lidí ve vybraných Nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež v Jihočeském kraji? Za metodu výzkumu byla zvolena analýza dokumentů. Za zdroj výzkumu sloužily dokumenty jako jsou standardy zařízení, dokumenty o individuálním plánování s klienty, výroční zpráva zařízení, dokumenty na internetových stránkách zařízení, různé informační a propagační materiály zařízení. V poslední části této kapitoly se shrnul vlastní výzkum, který reagoval na výzkumnou otázku.
Principle of participation in Low-threshold device
Keywords: nízkoprahovost; Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; participace; mladí lidé; trávení volného času; low threshold; Low-threshold facilities for children and young people; participation; young people; spent free time