Příbuzenská pěstounská péče z pohledu sociálního pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí - Volechová, Olga (Jihočeská univerzita, 2012)
O pěstounské péči se v současnosti hovoří zejména s koncepcí plánovaného rušení dětských domovů a v té souvislosti s posílením jejího výkonu. Jedna z forem je příbuzenská pěstounská péče. Pěstouny se stávají příbuzní dítěte. Pro dítě je výhodné, že vyrůstá v širší rodině, ale ukazují se i rizika této formy náhradní rodinné péče. Cílem práce bylo zmapování problematiky příbuzenské pěstounské péče z pohledu pracovníka orgánu sociálně-právní ochrany dětí obecního úřadu obce s rozšířenou působností na území Jihočeského kraje. Byly stanoveny dva dílčí cíle. Prvním cílem bylo zjištění trendu příbuzenských pěstounských rodin na základě evidence obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji v letech 2005 ? 2010 a za stejné období v České republice. Druhým cílem bylo zjištění názoru sociálních pracovníků orgánu-sociálně právní ochrany dětí zajišťujících agendu pěstounské péče v Jihočeském kraji na institut příbuzenské pěstounské péče. Byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Pro dosažení prvního cíle byla použita metoda sekundární analýzy dokumentů, technika obsahové analýzy dat, pro dosažení druhého cíle metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru. První výzkumný soubor byl tvořen pěstounskými rodinami evidovanými v letech 2005 až 2010 orgány sociálně-právní ochrany dětí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v České republice. Druhý byl tvořen sociálními pracovníky orgánů sociálně-právní ochrany dětí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji. Byly vymezeny tři výzkumné otázky, které byly postupně v diskusi zodpovězeny. Na základě výzkumu byly v závěru práce stanoveny dvě hypotézy. H1 ,,Sociální pracovníci považují příbuzenskou pěstounskou péči za vhodné řešení pro sociálně osiřelé děti.? H2 ,,Sociální pracovníci zaujímají kritické postoje k realizaci příbuzenské pěstounské péče.? Závěrem práce je nabízeno její využití při vzdělávání sociálních pracovníků a studentů podobných zdravotně-sociálních oborů. Práce by mohla také posloužit v argumentaci pro vznik a rozšíření odborných služeb pro pěstouny, příbuzné.
Kinship Foster Care From the Point of View of a Social Worker, an Employee of the Social - Legal Child Protection Autority.
Keywords: Pěstounská péče Příbuzní Sociální pracovník Orgán sociálně-právní ochrany dětí; Foster care Relatives Social worker Social and legal child protection municipal office