Analýza vývoje výkonnosti v ČR v maratónu mužů od roku 1945 po současnost - Podlešáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje výkonnosti českých závodníků na maratónské trati. Cílem práce bylo zjistit, jak se výkonnost těchto maratónců postupem času vyvíjela a zda se maratónské časy spíše zkracovaly či prodlužovaly. V analytické části byly popsány a zkoumány základní charakteristiky maratónského běhu, jako je jeho historie, předpoklady běžce na dlouhé tratě, vývoji tréninku, vliv nadmořské výšky na výkonnost nebo například jak maratónce a sport celkově podporuje stát. Syntetická část práce obsahuje grafy a tabulky, získané z analýzy dat, která byla získána v tabulkách a v atletických ročenkách. Ty jsou velmi důležitými ukazateli vývoje výkonnosti v maratónském běhu. Většina z grafů ukazuje, že výkonnost od začátku sledovaného období rostla až do 90. let. V první polovině našeho sledovaného období byli totiž čeští sportovci mnohem více podporováni státem, než je tomu v druhé polovině sledovaného období. Pokles podpory, který zde nastal vlivem pádu režimu s vedoucí rolí komunistické strany, byl jedním z důvodů, proč nemáme v současnosti maratónce, který by se blížil k zaběhnutí nového českého rekordu. Závěrem je nutno podoktnout, že se vyplatí podporovat širší základnu sportovců, ze které může vzejít individualita, která uspěje na i mezinárodní scéně.
Analysis of the performance in the men's marathon run from 1945 to the present in the Czech Republic
Keywords: Maratón; běh; závodník; atlet; vytrvalost; výkonnost; maratónec; podpora; Marathon; run; racer; athlete; endurance; performance; marathon runner; support