Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: Policejní spolupráce - Táborský, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním tématem bakalářské práce je analýza české a francouzské terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast ''Policejní spolupráce''. První, teoretická část se věnuje obecným zásadám pro překlad legislativních textů a českým i evropským institucím, které zasáhly do procesu překladu acquis communautaire do českého jazyka. Ve druhé části je popsána samotná analýza zkoumané odborné terminologie z hlediska správnosti překladu, zejména respektování závazných forem dle terminologických databází ISAP a IATE. Tematický francouzsko-český slovníček vycházející z vytvořeného paralelního korpusu je součástí přílohy.
French and Czech terminology in European legislative texts from the domain: Police cooperation
Keywords: EU; terminologie; čeština; francouzština; legislativa; policie; spolupráce; acquis; překlad; analýza; korpus; EU; terminology; Czech; French; legislation; police; cooperation; acquis; translation; analysis; corpus