Současný stav výuky německého jazyka na středních školách u dyslektiků a dysortografiků. - Červená, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá současným stavem výuky studentů středních škol se specifickými poruchami učení, konkrétně dyslexií a dysortografií. Zjišťuje uplatňování individuálního přístupu učitele k žákovi s touto poruchou a užití speciálně pedagogických metod. Jsou vysvětleny pojmy dyslexie a dysortografie, nastíněn historický vývoj názorů na příčiny těchto poruch učení a jsou charakterizovány projevy a zásady správné diagnostiky. Empirická část obsahuje výsledky šetření, která byla prováděna na středních školách v Plzeňském kraji.
Current status of education of students handicapped by dyslexia and by dysortography in high school.