Příběh jako nástroj v prevenci proti sociálně patologickým jevům - Hrušková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití příběhu v rámci prevence výskytu sociálně patologických jevů. Teoretická část je zaměřena na projevy sociálně patologických jevů v předškolním vzdělávání. Měla by být teoretickým návodem, jak pedagog může efektivně pracovat s příběhem tak, aby přinesl dítěti prožitek a poučení. Výstupem této části je vyjmenování kladných vlivů vyprávění příběhů, které dítě rozvíjejí a obohacují. Součástí bakalářské práce je i praktická část, kde je rozpracován samotný příběh zaměřený na prevenci některých sociálně patologických jevů. Zároveň je účinnost příběhu ověřena pozorováním, které zjišťuje reakce jednotlivců i celé skupiny a potvrzuje nebo vyvrací stanovené hypotézy.
Storytelling as a tool in prevention of socio-pathologic phenomena
Keywords: příběh; prevence; sociálně patologické jevy; předškolní vzdělávání; mateřské školy; storytelling; prevention; socio-pathologic phenomena; pre-school education