Sledování informovanosti matek dětí hospitalizovaných na chirurgických JIP jako podklad pro zlepšení ošetřovatelské péče - Votroubková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá sledováním informovanosti matek dětí hospitalizovaných na chirurgických jednotkách intenzivní péče (dále jen JIP). Na základě studia literatury byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Teoretická část práce popisuje základní fakta o informovanosti a ošetřování dítěte na chirurgických JIP. Dále na základě literatury popisuje, jak probíhá podávání informací v praxi. Součástí teoretické části je také výčet nejčastějších diagnóz na dětských chirurgických JIP a je zde dále popsán příjem dítěte k chirurgickému výkonu, předoperační příprava, pooperační péče a propuštění dítěte do domácího prostředí. Sběr dat pro praktickou část diplomové práce byl proveden na dvou jednotkách intenzivní péče v ČR ve Fakultní nemocnici v Praze Motole a ve FN Brno. Z každé JIP bylo záměrně vybráno pět respondentek, s nimiž byl veden polostrukturovaný rozhovor, který je zaznamenán v podkapitole 4.2. Výsledky rozhovorů s jednotlivými respondentkami byly následně podrobeny analýze a shrnuty v sumarizačních tabulkách. Diplomová práce měla dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit subjektivní informovanost matek o onemocnění jejich dítěte a možných komplikacích nebo následcích onemocnění. Chtěli jsme zjistit, zda jsou matky subjektivně spokojeny s poskytnutými informacemi o onemocnění svého dítěte a případných komplikacích nebo následcích tohoto onemocnění. Rovněž jsme chtěli zjistit, zda v této oblasti pociťují nějaký deficit v získaných informacích, a jaké mají nejčastěji otázky na zdravotnický personál. Druhým cílem bylo zjistit subjektivní informovanost matek o průběhu hospitalizace na chirurgické JIP a o následné péči o dítě v domácím prostředí. Chtěli jsme vědět, zda měly matky pocit, že byly dostatečně informované o předoperační přípravě a pooperační péči o jejich dítě a zda byly spokojeny s informacemi týkajícími se následné péče o jejich dítě v domácím prostředí. Rovněž jsme chtěli zjistit, zda v této oblasti pociťují nějaký deficit v získaných informacích, a jaké mají nejčastější otázky na zdravotnický personál. Na základě zjištěných výsledků, které poukazují na subjektivní pocit nedostatečné informovanosti matek o předoperační přípravě dítěte, jsme vypracovali materiál Informace pro rodiče o předoperační přípravě a pooperační péči v písemné formě. Dále v důsledku zjištění, že mají matky pocit nedostatečného množství písemných informací o oddělení, jsme zpracovali Informace pro rodiče o oddělení, které jsou určeny pro potřeby lůžkového oddělení Kliniky dětské chirurgie 2. LF UK a FN Motol, 7C JIP pro novorozence a kojence. Tyto informační brožury jsou výstupem z diplomové práce.
Watching the awareness of mothers of children hospitalized in the surgical ICU as a basis for improving nursing care
Keywords: Informovanost; informace; sledování informovanosti; předoperační příprava; pooperační péče.; Information awareness; information; monitoring of information awareness; pre-surgical care; post-surgical care.