Přírodní materiály v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni venkovské ZŠ - Bartošová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem diplomové práce je "Přírodní materiály v předmětu Praktické činnosti na 1. stupni venkovské ZŠ. V úvodu jsou vymezeny cíle a úkoly diplomové práce. Teoretická část je věnována pojetím, cílům a výstupním kompetencím v technické a environmentální výchově na 1. stupni. Zabývá se popisem známých i méně známých přírodnin a charakteristikou různých pracovních technik při práci s přírodními materiály. Nedílnou součástí teoretické části je popis venkovské základní školy v obci Malonty. V praktické části je navrženo deset didaktických námětů pro práci s přírodními materiály. Některé z nich byly realizovány v praxi a jejich efektivita byla ověřována formou dotazníků pro děti.
The use of Natural Materials in Primary School Education
Keywords: Klíčová slova: Člověk a svět práce; environmentální výchova; primární technická výchova; přírodní materiály; plody keřů a stromů; rostliny; plody; nerosty; zbytky a produkty živočichů.; Key words: Man and the world of work; environmental education; primary technical education; natural materials; fruits of shrubs and trees; plants; fruits; minerals; remains and products of animals.