Pohybová aktivita a inaktivita dětí mladšího školního věku v městě Klatovy \\ - Lužná, Simona (Jihočeská univerzita, 2010)
Byla sledována pohybová aktivita chlapců a dívek 5. tříd vybraných základních škol v Klatovech. Pohybová aktivita byla zaznamenána pomocí dotazníků IPAQ (krátká verze) a pomocí krokoměrů YAMAX SW-700. Následně provedené analýzy dotazníků prokázaly vyšší pohybovou aktivitu u chlapců. Výsledky z krokoměrů však ukázaly vyšší pohybovou aktivitu u dívek, pouze ve víkendových dnech měli větší pohybovou aktivitu chlapci. Analýzou výsledků z krokoměrů bylo zjištěno, že většina chlapců neplnila požadovanou normu spálené energie za den, zatímco u dívek to bylo naopak. Hodnoty provedených kroků u chlapců se také většinou pohybovaly pod úrovní doporučené denní dávky, avšak dívky normu pro jejich kategorii plnily opět o něco lépe.
Movement activity and inactivity of the younger school age children in Klatovy\\
Keywords: pohybová aktivita; IPAQ; dotazník; krokoměr; žáci; základní škola; zdraví; movement activity; IPAQ; questionnaire; pedometer; pupils; primary school; health