Evakuace a ukrytí obyvatelstva před vznikem mimořádné události - Brodmann, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Evakuace, jak je známo, je nejúčinnějším opatřením v ochraně obyvatelstva, zejména provede-li se před vznikem mimořádné události. Ukrytí obyvatelstva ve stálých a improvizovaných úkrytech by mělo největší smysl při válečném konfliktu. Tato bakalářská práce má za cíl objasnit pojem evakuace a ukrytí, všechny činnosti s tím spojené a zhodnotit stav jejich zabezpečení. V kapitole současný stav jsou uvedeny základní pojmy spojené s těmito opatřeními, stručný popis evakuace a její rozdělení. Je zde také popsáno ukrytí obyvatelstva a přehled jednotlivých druhů úkrytů včetně problematiky improvizovaného ukrytí. Současně tato kapitola obsahuje přehled základních právních norem s nimi spojených. Další kapitoly už se věnují přímo plánu evakuace a ukrytí. Každý plán je popsán včetně nastínění jednotlivých organizačních zabezpečení a odpovědnost za jejich provedení. Je vycházeno ze současných právních norem a aktuální koncepce ochrany obyvatelstva.
Evacuation and emergency shelter of population before beginning of emergency events
Keywords: Evakuační plán; krizová situace; mimořádná událost; nouzové ubytování; ochrana obyvatelstva; emergency plan; crisis situation; extraordinary situation; emergency quarters; protection of population