Analýza onomastického materiálu v Jiraticích - Matějková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce plynule navazuje na bakalářskou práci, ve které bylo analyzováno, zda a jaké charakteristické rysy se objevují v běžné mluvě rodilých mluvčích pocházejících z Jiratic. Cílem této práce je jazyková analýza oficiálních, neoficiálních, pomístních a místních jmen v Jiraticích, popř. v jejich blízkém okolí. Tyto názvy jsou získávány z písemných pramenů a z rozhovorů s pamětníky. Sebraný materiál je uspořádán do heslové části, jež rozebírá především významovou motivaci každého jména. Soubor názvů je rovněž podroben třídění podle různých kritérií. Diplomová práce si klade za cíl přispět dílčím způsobem k českému onomastickému bádání.
Analysis of onomastics material in Jiratice
Keywords: onomastika; antroponomastika; toponomastika; pomístní názvy; místní názvy; příjmení; jména po chalupě; Jiratice; onomastic; antroponomastic; toponomastic; antroponomastic; minor-place names; local names; surnames; Jiratice