Ekonomická integrace EU a Jižní Ameriky - Čabrádek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce je zaměřena ne ekonomickou integraci Evropské unie a Společného trhu jihu, Mercosuru. Cílem práce je zhodnotit ekonomickou integraci těchto integračních celků, porovnat jejich zakládající smlouvy a okomentovat výhody a nevýhody Asociační dohody a její dopady na subjekty ČR. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části jsou definovány základní pojmy jako ekonomická integrace, společný trh, zóna volného obchodu, celní unie atd. Dále jsou zde rozebrány zakládající smlouvy EU a Mercosuru. V praktické části je analýza současných vztahů EU a Mercosuru a také ČR a Mercosuru. Dále je zde porovnání zakládajících smluv, vyhodnocení jejich podobnosti a rozdílů. Byla také provedena SWOT analýza Asociační dohody.
Economic Integration of European Union and Latin America
Keywords: ekonomická integrace; Evropská unie; Mercosur; Smlouvy; Asociační dohoda; economic integration; European Union; Mercosur; Treaties; Association Agreement