Výuka cizích jazyků u žáků se specifickými poruchami učení - Voldánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá tématem specifické poruchy učení. V teoretické části definuji pojem specifické poruchy učení a zmiňuji související pojmy. Zabývám se historií, druhy a příčinami specifických poruch učení, dále popisuji možnosti diagnostiky a reedukace specifických poruch učení. Věnuji se také situaci žáka v rodinném a školním prostředí. Hlavní pozornost je věnována především výuce cizích jazyků u žáků se specifickými poruchami učení. Praktická část je založena na metodě dotazníku, který byl zadán učitelům na základních a středních školách. Cílem je zjistit, jaké zkušenosti mají učitelé s žáky se specifickými poruchami učení a jaký je jejich přístup k nim. Dotazníkový průzkum je v praktické části zpracován a vyhodnocen.
Teaching Foreign Languages to Pupils with Specific Learning Disability
Keywords: specifické poruchy učení; dyslexie; výuka cizích jazyků; integrace; dotazník; specific learning disability; dyslexia; teaching foreign languages; integration; questionnaire