Zrození komedianta, aneb Divadelní činnost Vítězslava Marčíka v proměnách času. - Hořínková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá hereckou, režisérskou a autorskou osobností Vítězslava Marčíka. Text vznikl na základě rešerší v regionálním i celostátním tisku a třídění do této doby neuspořádaného Marčíkova archivu. Důležitým zdrojem informací byly internetové stránky Teátru Víti Marčíka a rovněž osobní vzpomínky rodiny a spolupracovníků. Hlavní částí práce je pak přehledný, chronologický popis Marčíkovy kariéry ve 20 kapitolách, v nichž sledujeme, jak se během let proměňoval akční radius divadla a jak se vyvíjel repertoár a dramaturgie.
THE BIRTH OF THE COMEDIAN
Keywords: Divadlo; alternativní divadlo; loutkové divadlo; dějiny divadla; Vítkovo Divadlo; Divadlo Studna Hosín; Teátr Víti Marčíka.; Theatre; alternative theatre; puppet theatre; history of theatre; Vitkovo divadlo; Divadlo Studna; Teatr Viti Marcika.