Postavení konopí (Cannabis sativa) v ochraně rostlin - Hrdličková, Helena (Jihočeská univerzita, 2011)
Konopí seté, nazývané též konopí technické je všestranně využitelná přadná, olejná i energetická plodina, která by mohla nahradit mnohé syntetické suroviny, jejichž výroba zatěžuje životní prostředí Cílem práce bylo formou literární rešerše shrnout informace o výskytu škodlivých činitelů v porostech konopí setého (škůdci, choroby, plevele) a možnostech ochrany proti nim, společně s informacemi o kompetičních a alelopatických vlastnostech konopí a možnosti jejich využití konopí v ochraně rostlin. I když je spektrum chorob a škůdců pestré, ekonomické ztráty jimi způsobené jsou zatím velice nízké. Za potencionálně nebezpečné lze z houbových chorob považovat Mycocentrospora cantuariensis, tento druh byl doposud pozorován pouze na chmelu. Dalšími nově vyskytujícími druhy byly houby Phytophtora cactorum a Septoria neocanabina. Ze škůdců by pak vážnější škody mohl způsobit dřepčík chmelový (Psylliodes attenuata), mšice konopná (Phorodon cannabis) a zavíječ kukuřičný (Ostrinia nubilalis). Plevel dokáže porost konopí svým rychlým růstem velice dobře potlačit. Vlastní ochrana rostlin konopí spočívá ve vylučování kanaboidů a těkavých terpenoidů, které dokáží chránit nejen rostliny stejného druhu, ale částečně i okolní rostliny. Tyto látky, ale i společné pěstování konopí a jiných rostlin za účelem ochrany proti chorobám a škůdcům, by mohly být novým perspektivním prostředkem v ochraně rostlin.
Position of hemp (Cannabis sativa) in plant protection
Keywords: konopí seté; choroby; škůdce; plevel; vlastní ochrana; Cannabis sativa; disease; pest; weed; self protection