Dějiny filosofie XX. století\\ (Věda a její aplikace do filosofie) - Kalusová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato diplomová práce je volným pokračováním mé ročníkové práce z filosofie z roku 2003 na téma"Relativita", jež je k dispozici k nahlédnutí na katedře společenských věd na Pedagogické fakultě Jihočeské unevrzity v Českých Budějovicích. Dále zde čerpám ze své práce z téhož roku, jež byla zpracována na téže fakultě, na katedře výtvarné výchovy, pod vedením Mgr. Zdeňka Hosmana, a z práce z roku 2004 zpracované rovněž na této katedře, jež nese název "Interpretace obrazu Hypnotizér". Nyní již k představení diplomové práce samotné. O váženém fyziku Albertu Einsteinovi byla napsána řada chvályhodné i méně lichotivé literatury. Je samozřejmostí, že to byl ojedinělý muž s nadměrně chytrou hlavou a jeho názory se staly perlou naší planety. Při čtení jeho děl člověka napadají tak zajímavé myšlenky, kterým lze jen těžko odolat. Já neodolala toto léto 2002, když jsem si jednoho letního dne pročítala jeho zákony o relativitě. Relativita se pro mě stala vysvobozením z mých psychických stavů a přiměla mě přemýšlet nad problémem narození, života a smrti. Myšlenka, jež mě u této studie napadla, pro mne znamená možnost připustit si, že náš život není nesmyslný. Chtěla bych ve své práci nejprve začít samotným životem a dílem Einsteinovým, aby se čtenář mohl snadněji a rychleji dostat do problematiky, kterou zde otevírám. Budu se snažit, aby se část mé práce, jež se zabývá pouhým výkladem již vyloženého, nestala nudnou. Uvedu zde autorův život nejen z té známé mediální stránky, ale budu vybírat i zajímavosti, které čtenáře nejednou jistě překvapí. Speciální a i obecnou teorii relativity (obě tyto sličné dámy) zde představím samozřejmě nejen ze složitého fyzikálního hlediska, ale budu se snažit přesunout centrum zájmu na výklad filosofický, který je mi mnohem bližší a který se také svým způsobem stane vyvrcholelním mých myšlenek. Tento úvod píši ještě v situaci, kdy nemám své myšlenky na papíře zcela uceleny a zatím tápu po slovním vyjádření. Jaký je můj záměr? Jakou se chci vydat cestou?
The History of 20th Century Philosophy (Science and its Applications in Philosophy)
Keywords: časoprostor; bytí; nebytí; energie; hmota; iluze; relativita; space-time; being; non-being; energy; matter; illusion; relativity