Potřeba komunitní péče porodní asistentky v oblasti domažlického okresu - Hojdová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Ústředním předmětem porodnictví je žena a plod - novorozenec. Úkolem všech, kteří se o ženu a dítě starají, je péče o zdraví fyzické, ale také o psycho-sociální stránku. Péče by měla být holistická, komplexní a individuální se zachováním kontinuity a toto vše splňuje komunitní péče porodní asistentky. Z teoretických podkladů světových i českých by se dalo předpokládat, že komunitní péče porodní asistentky má důležitou úlohu v péči o ženu a dítě. V praxi však porodní asistentky narážejí na překážky. Hlavním cílem této práce bylo zjistit zájem žen o péči komunitní porodní asistentky v oblasti domažlického okresu. Dalším cílem je zjištění názoru klientek, které využily služeb terénné porodní asistentky. Dále názor komunitních porodních asistentek na potřebu této péče a také zájem praktických ženských lékařů ke spolupráci s terénní porodní asistentkou. Pro zpracování dané problematiky bylo zvoleno kvantitativní i kvalitativní výzkumného šetření. Hypotéza 1 ‚qŽeny v oblasti domažlického okresu mají zájem o komunitní péči porodní asistentky v těhotenství'' byla potvrzena. Hypotéza 2 ‚qŽeny v oblasti domažlického okresu mají zájem o komunitní péči porodní asistentky po porodu'' se také potvrdila. Hypotéza 3 ‚qŽeny v oblasti domažlického okresu uvádí alespoň 3 konkrétní oblasti, ve kterých by využily péči porodní asistentky v terénu'' byla rovněž potvrzena.. Na výzkumnou otázku 1 ‚qPovažují ženy, které využily služeb komunitní péče porodní asistentky tuto péči za potřebnou?'' odpověděly všechny respondentky jednoznačně pozitivně. Na výzkumnou otázku 2 ‚qPovažují porodní asistentky, které mají zkušenost s prací v komunitní péči, tuto péči za potřebnou?'' odpověděly porodní asistentky pozitivně. Na výzkumnou otázku 3 ‚qV jakých oblastech péče o ženu vidí praktičtí ženští lékaři možnost spolupráce s porodní asistentkou v terénu?'' odpověděli praktičtí ženští lékaři, že vidí možnost spolupráce s porodní asistentkou v terénu především v doporučování předporodní přípravy, u návštěvní a prenatální péče je spolupráce omezená.’q Práce bude dále využita pro podporu rozvoje komunitní péče porodní asistentky v České Republice.
Midwife´s comunity care requirement within the sphere of district Domažlice
Keywords: Porodní asistentka; komunitní péče; primární péče; návštěvní péče; péče o ženu a novorozence; Midwife; community care; primary care; visiting service; woman´s and newborn´s care