Dativ etický ve španělštině a čeština: srovnávací analýzy - Rozsnyová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této bakalářské práce je představení jevu dativ etický ve španělštině a jeho následná analýza na základě dat vygenerovaných korpusem. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část obsahuje úvod do problematiky dativu a jeho následné dělení na základě španělských gramatik. V další části se práce zabývá existencí jevu v češtině a jeho následné dělení. Poslední kapitola teoretické části obsahuje přehled dělení dativu a dále shrnutí, jež rekapituluje zásadní rozdíly ve funkcích dativu. Praktická část obsahuje analýzu dativu etického, která je realizovaná v korpusu Intercorp 11 a CORPES. Jako nástroj pro vyhledávání slouží především fráze či slovní tvary, které se dle teoretické části vyskytují ve funkci dativu etického s vysokou frekvencí.
A comparison of Dativus ethicus in Spanish and in Czech
Keywords: dativ; dativ etický; španělština; čeština; korpus Intercorp11; frekvenční analýza; CORPES; dative; dativus ethicus; Spanish; Czech; corpus Intercorp 11; frequency analysis; CORPES