Spotřební a energetické daně v ČR a ostatních členských státech Evropské unie - Pečenková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je pomocí vybraných ukazatelů zjistit ve vymezeném období 2001-2019 odlišnosti mezi členskými státy Evropské unie v oblasti aplikace spotřebních a energetických daní s důrazem na Českou republiku. Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou část. V praktické části jsou nejprve popsány ukazatele vztahující se ke zkoumaným daním. Poté následuje shluková analýza. Výsledky této metody umožnily určit, které státy jsou ve zkoumaných letech vzájemně podobné a které nikoliv. V závěru práce jsou shrnuty skupiny států s podobnými hodnotami sledovaných ukazatelů ve sledovaném období 2001-2019. Na základě těchto výsledků lze zjistit, zda v tomto období docházelo k přibližování států, neboli k harmonizačnímu procesu spotřebních a energetických daní.
Excise Duties and Energy Taxes in the Czech Republic and other member states of the European Union
Keywords: daně; harmonizační proces; Evropská unie; spotřební daně; energetické daně; nepřímé daně; shlukovací analýza; taxes; harmonization process; European union; excise duty; energy taxes; consumption taxes; indirect taxes; cluster analysis