Modifikace, nebo polemika? Parnasistní satira Svatopluka Čecha. - Žak, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je analýza a interpretace české satirické tvorby v druhé polovině 19. století ve vztahu k tzv. parnasismu. V první části bude v návaznosti na bakalářskou práci Modely obrozenské satiry (ŽAK 2012) představen žánr satiry, jeho geneze a utváření v dějinách literatury, poté bude rozpracován koncept parnasismu a dosavadní stav bádání o něm. V druhé části výchozí premisy o parnasismu a satiře zkonfrontujeme s výsledky analýz konkrétních děl, v kterých se daná poetika i literární žánr realizovaly. Pozornost bude věnována dílu S. Čecha: veršovaným skladbám Evropa, Hanuman a Šotek a třem prozaickým textům, jejichž hlavním hrdinou je Matěj Brouček - Pravý výlet pana Broučka do Měsíce, Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století a Matěj Brouček na výstavě.
Modification, or controversy? Svatopluk Čech's Parnassian satire.
Keywords: Svatopluk Čech; parnasismus; satira; česká literatura; diskurz; Evropa; Hanuman; Matěj Brouček; Šotek; Svatopluk Čech; Parnassianism; satire; Czech literature; discourse; Evropa; Hanuman; Matěj Brouček; Šotek