Týdeník Tvorba 1946-1948 - Krejčířová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá rozborem komunistického týdeníku Tvorba od roku 1946 až do únorových událostí roku 1948. Provedená analýza se zaměřuje na články s kulturně-politickou tematikou, jejichž prostřednictvím se toto periodikum, vydávané Ústředním výborem Komunistické strany Československa, snažilo diskreditovat své politické protivníky. V kulturně-politické oblasti se jednalo především o tiskové kampaně proti ministrovi školství a osvěty, národnímu socialistovi, Jaroslavu Stránskému a proti nekomunistickému tisku. Pozornost byla věnována i článkům, které určitým způsobem vyjadřují postoje KSČ k vybraným kulturním a politickým událostem v sledovaném období. V krátkosti je v práci nastíněn i vývoj periodického tisku od první do třetí republiky, v jehož rámci je stručně popsána i historie Tvorby.
The Weekly Magazine Tvorba 1946-1948
Keywords: týdeník Tvorba; divadelní zákon; Ministerstvo školství a osvěty; JUDr. Jaroslav Stránský; československý tisk; třetí republika; Komunistická strana Československa; The Weekly Magazine Tvorba; The Theatres Act; The Ministry of Education and Enlightenment; JUDr. Jaroslav Stránský; The Czechoslovakian Public Press; The Third Czechoslovak Republic; The Communist Party of Czechoslovakia