Optimalizace detekce klíčových genů biosyntetických drah alkaloidů u máku - Brázdová, Sára (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením schéma biosyntetické dráhy vybraných alkaloidů máku setého, návrhem primerů pro vybrané geny a optimalizací PCR reakce těchto genů pro amplifikaci a následné sekvenování co nejdelších fragmentů. Optimalizace PCR reakce byla provedena pro geny 7OMT, TMNT a CODM, které se podílejí na biosyntetické dráze morfinu, kodeinu, papaverinu, noskapinu a sanguinarinu. Každý gen byl rozdělen na polovinu a primery byly navrženy samostatně pro každou polovinu genu. Celkem bylo navrhnuto 13 párů primerů. Optimalizováno bylo pět párů primerů pomocí gradientové PCR a gelové elektroforézy. Tyto primery byly použity pro sekvenační analýzu.
Optimization of PCR detection of biosynthetic alkaloid pathway genes in opium poppy
Keywords: mák setý; biosyntetická dráhy; alkaloidy; primery; PCR; opium poppy; biosynthetic pathway; alkaloids; primers; PCR