Řešení protipovodňové ochrany obcí - Jílková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku povodní a jednotlivé druhy protipovodňových opatření, která napomáhají ke zmírnění materiálních i lidských ztrát při povodňových stavech. Práce je rozdělena na teoretickou část, kde jsou vymezeny základní pojmy a možnosti řešení protipovodňových opatření v krajině a v obcích. V praktické části jsou pak popsány příklady a posouzení zrealizovaných protipovodňových opatření ve zvolené lokalitě. Jednotlivá opatření jsou doplněna hodnocením a porovnáním s jinými protipovodňovými opatřeními v odlišném území. V práci jsou zároveň uvedeny fotografie zachycující skutečný stav jednotlivých protipovodňových opatření v předmětném území, kdy některé fotografie zachycují stav vodního díla i v době povodní.
The solution of flood protection of municipalities
Keywords: Povodně; protipovodňová opatření; revitalizace; retenční nádrž; vodní tok.; Flood; flood control; revitalization; retention basin; watercourse