Posouzení analýzy krajinného rázu ve dvou územích s rozdílnou ochranou přírody a krajiny - Šlechtová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zaobírá preventivní formou hodnocení krajinného rázu. Preventivní hodnocení obsahuje dvě katastrální území s rozdílnou ochranou přírody a krajiny. Prvním katastrálním územím je Stálkov, který je součástí přírodního parku Česká Kanada a nachází se v něm jedno maloplošné zvláště chráněné území. V druhém katastru Rancířov je krajina intenzivně zemědělsky využívána a převážná část půdního fondu je zorněna. Na území je též vyhlášeno jedno maloplošné zvláště chráněné území. Práce zahrnuje praktickou část, ve které byly analyzovány a identifikovány jednotlivé znaky krajinného rázu. Těm byl poté přiřazen jejich význam, projev a cennost. Dále byla určena míra dochovalosti rázu krajiny. Po vyhodnocení každého území zvlášť došlo k porovnání a stanovení rozdílů mezi katastry. V závěru práce jsou stanoveny určité návrhy na udržení či zvýšení hodnoty krajinného rázu.
Assessment analyzes the landscape in two areas with different nature and landscape protection
Keywords: Stálkov; Rancířov; krajina; krajinný ráz; preventivní hodnocení krajinného rázu; Stálkov; Rančířov; scenery; landscape; preventive landscape character assessment