Detekce alely HLA-B27 pomocí komerční soupravy - Volková, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním tématem předkládané práce je detekce alely HLA-B27 pomocí komerčně dodávaného kitu od firmy BAG HEALTH CARE. Molekula HLA-B27 bývá spojována s některými onemocněními. Nejznámější je asociace s ankylozující spondylitidou neboli Bechtěrevovou chorobou. Ankylozující spondylitida je celoživotní onemocnění, projevující se zánětlivou reakcí hlavně v místě obratlů páteře a velkých kloubů jako kyčle, ramena a kolena. Díky asociaci je možné detekci alely HLA-B27 využít jako molekulární marker pro včasnou diagnózu, zmírnění následků a zlepšení průběhu léčby ankylozující spondylitidy. V teoretické části práce je specifikována ankylozující spondylitida a hlavní histokompatibilní komplex s důrazem na klíčovou molekulu HLA-B27. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na sběr vzorků, izolaci DNA a amplifikaci DNA. Následovanou částí samotné laboratorní detekce alely HLA-B27 pomocí komerčního kitu s využitím gelové elektroforézy pro vizualizaci DNA fragmentů. Takto bylo vyšetřeno 20 anonymizovaných vzorků DNA od dobrovolníků. Z 20 vyšetřovaných vzorků, se pozitivita na alelu HLA-B27 prokázala u 6 vzorků dobrovolníků, kteří měli různé klinické projevy Bechtěrevovy choroby.
Detection of the HLA-B27 allele using a commercial kit
Keywords: ankylozující spondylitida; Bechtěrevova choroba; HLA-B27; DNA; gelová elektroforéza; ankylosing spondylitis; Bechterew's disease; HLA-B27; DNA; gel electrophoresis