Analýza reprodukce dojených plemen skotu chovaných ve stejných podmínkách - Harantová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývala analýzou reprodukce dojených plemen skotu chovaných ve stejných podmínkách. Informace byly získány z podniku VESA Velhartice a od plemenářské firmy, která u nich provádí inseminaci. Data byla rozdělena podle plemen a jednotlivých reprodukčních ukazatelů jako je servis perioda, věk při 1. inseminaci, inseminační interval, mezidobí a celková březost. U holštýnského skotu bylo také posouzeno využívání sexovaného spermatu. Sledované stádo tvořilo 160 ks dojnic českého strakatého a holštýnského skotu. Zastoupení jednotlivých plemen bylo téměř vyrovnané, s mírnou převahou českého strakatého skotu. Obě plemena byla chována v identických podmínkách, takže vliv prostředí byl na obě plemena stejný.
Analysis of reproduction of dairy breeds of cattle bred in the same conditions
Keywords: Reprodukce; analýza; dojná plemena; Reproduction; analysis; dairy breeds