Mobbing - psychický teror na pracovišti - Kartáková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je zaměřena na zmapování problematiky mobbingu v prostředí česko - německého podniku. Snažili jsme se o vymezení projevů tohoto zvlášť nepříznivého jevu, který je úzce spjat s pracovním životem. Zahrnuje různé formy diskriminace a obtěžování i další způsoby jednání, které postiženou osobu psychicky i fyzicky likvidují. V teoretické části jsme se soustředili na objasnění pojmů v kontextu aktuální odborné literatury, přičemž jsme věnovali velkou pozornost rozdílům mezi běžnými konflikty a systematickými útoky na pracovišti. Zmínili jsme typické znaky, příčiny vzniku, formy a podoby mobbingu. Dále jsme vypracovali profil oběti a násilníka, povšimli si důsledků mobbingu pro účastníky i pro klima celého pracoviště. Za velmi podstatné jsme považovali popis postupu eliminace a úspěšného řešení problémů souvisejících s psychoterorem na pracovišti, jejichž prvotním cílem je všeobecně zlepšení vztahů v kolektivu. V poslední částí jsme popsali, jakou roli mohou v řešení i prevenci sehrát nadřízení pracovníci, personalisté, management a odbory.
Mobbing - The psychical terror at the workplace
Keywords: MOBBING; INICIÁTOR MOBBINGU; FIRMA; PRACOVIŠTĚ; PSYCHICKÝ TEROR.; forms of mobbing; psycho terror at workplace; interpersonal relationships