Vliv struktury stáda koní na agonistické chování - Kostrounová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá vybranými částmi etologie koní a projevy chování při komunikaci, při sociálním chování a tvorbě hierarchie. Detailněji se zaměřuje na agonistické chování koní, které zahrnuje interakce mezi dvěma nebo více jedinci v konfliktu. Agonistické chování je pozorováno ve třech stádech koní s odlišnou strukturou. Etologické pozorování tří odlišně strukturovaných stád bylo provedeno metodou přímého sledování po dobu čtyřiceti světelných hodin. Záznamy interakcí jednotlivých stád byly zapisovány do etogramů. Z etogramů se následně vyhodnotila četnost interakcí a výskyt jednotlivých projevů agonistického chování. Byla vyhodnocena frekvence a intenzita projevů agonistického chování koní ve stádech a následné porovnání chování v jednotlivých stádech. Po dobu sledování se celkem zaznamenalo 202 interakcí, z toho 54 (27 %) interakcí zahrnovalo přímý kontakt. Celkový výskyt agresivních interakcí s přímým kontaktem byl nejvíce pozorován ve stádech hřebců, a to v 74 %, klisen v 19 % a smíšeném stádu (valaši, klisny a hříbě) bylo zjištěno pouze 7 % výskytu. Nejvyšší frekvence byla pozorována opět ve stádě hřebců, kde se vyskytlo 2,8 interakcí na hodinu, u klisen 1,3 interakcí a ve smíšeném stádě to byla 1 interakce na hodinu. Hřebci vykazovali nejvyšší intenzitu i frekvenci projevů agonistického chování. Při porovnání jednotlivých stád vyšel statisticky vysoce významný rozdíl v chování mezi stádem hřebců a stádem klisen, staticky významný rozdíl mezi stádem hřebců a stádem smíšeném, stejně tak mezi stádem klisen a stádem smíšeném.
Effect of horse herd structure on agonistic behavior
Keywords: kůň; komunikace; agonistické projevy; struktura stáda; horse; communication; agonistic manifestations; herd structure