Kvalita ošetřovatelské péče u klientů v domovech pro seniory v regionu Tábor - Šafránková, Oldřiška (Jihočeská univerzita, 2014)
Současné demografické změny jsou výzvou pro zdravotnictví, sociální péči a pro další služby, které se touto problematikou zabývají. V souvislosti se stárnutím populace dochází ke změnám ve struktuře potřeby péče. Je možné očekávat nárůst poptávky po sociální a zdravotní péči určené pro seniory. Důležitým aspektem v poskytování ošetřovatelské péče je kvalita. Kvalita ošetřovatelské péče je v posledních létech často diskutovaným tématem nejen v kruhu zdravotních pracovníků, ale i v rámci široké veřejnosti. Tato bakalářská práce se zabývá kvalitou péče, která je seniorům poskytována. Zvyšujícím se věkem se u seniorů zvyšují i nároky na péči. Dostávají se do situace, kdy si musí zvolit zařízení, které bude uspokojovat jejich potřeby. Během posledních dvaceti let oblast péče o seniory prošla velkými a určitě pozitivními změnami. Cílem bakalářské práce na téma "Kvalita ošetřovatelské péče u klientů v domovech pro seniory v regionu Tábor" bylo zjistit, zda sestry pracující v domovech pro seniory dodržují standardy ošetřovatelské péče, zda se vzdělávají v ošetřovatelské profesi a rovněž bylo cílem zmapovat názory klientů na kvalitu ošetřovatelské péče v domovech pro seniory. Byly porovnávány jednotlivé názory sester pracujících v domovech pro seniory a názory seniorů v domovech žijících. Cíl 1: Zjistit, zda sestry pracující v domovech pro seniory dodržují standardy ošetřovatelské péče. Cíl 2: Zjistit, zda se sestry pracující v domovech pro seniory kontinuálně vzdělávají v ošetřovatelské profesi. Cíl 3: Zmapovat názory klientů na kvalitu ošetřovatelské péče v domovech pro seniory. Základní výzkumné otázky vycházející z výzkumného problému a jeho cílů výzkumu byly definovány: 1. Jaké standardy ošetřovatelské péče v domovech pro seniory jsou a jak jsou dodržovány? 2. Jakým formám vzdělávání se sestry pracující v domovech pro seniory věnují? 3. Jak sestry pečují o klienty v tomto domově pro seniory? 4. Co by se mohlo zlepšit v péči o klienty tohoto domova pro seniory? Z výsledků šetření vyplývá, že sestry pracující v domovech pro seniory mají zavedeny standardy sledování indikátorů kvality ošetřovatelské péče a že je na oddělení dodržují. Z výsledků šetření ze strany seniorů vyplývá, že s péčí sester v domovech pro seniory jsou spokojeni. Nejenom s jejich přístupem, ale i komunikací s nimi. Uvádí, že sestry jsou milé, trpělivé a ochotné. Oslovení respondenti byli z velké části soběstační, ale uvedli, že kdykoli potřebují pomoc sester, je jim poskytnuta. Dotázaní respondenti neuměli odpovědět na otázku: "Co myslíte, že ovlivňuje kvalitu péče?" Většina jich uváděla, že jsou s péčí spokojeni, anebo že neví, jak odpovědět. Z toho jsem usoudila, že byla mnou otázka špatně formulovaná a klienti jí nerozuměli. Dále byli klienti dotázáni, co by se mohlo v péči o ně zlepšit. Většina klientů uvádí, že jsou s péčí spokojeni a že je nenapadá nic, co by se dalo v domově zlepšit. Jen několik klientů uvedlo, že se vždy dá něco zlepšovat, ale neuvedli příklad.
The quality of nursing care of clients in homes for The Elderly in the region of Tábor
Keywords: senior; péče; kvalita; ošetřovatelství; domov pro seniory; senior; care; quality; nursing; The House for Seniors