Vliv bioklimatologických faktorů a procesů na zdraví - Blažková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na dopady klimatických činitelů a hlavních meteorologických jevů a procesů na lidské zdraví. Práce je založena na analýze české a zahraniční odborné literatury, která se vztahuje k dané problematice. V této práci jsem zjistila, že jevů a procesů, kteří nás ve smyslu zdraví ovlivňují, je velké množství. Většinou působí komplexně a navzájem se ovlivňují. Lze jen těžko oddělit jednotlivé vlivy, protože vždy souvisí s dalšími. Při konkretizaci vlivu na danou oblast zdraví, je nutné u člověka počítat také s genetickým zatížením, výživou, životním stylem apod. Činitelé, kteří jsou v aktuální literatuře diskutovaní nejvíce, jsou sluneční záření, znečištěné ovzduší a výrazné a prudké změny počasí. V poslední době se také objevuje vliv antropogenního elektromagnetického znečištění, které je produktem technizace a medializace moderního světa. V této práci byly utříděny a systematicky zpracovány dostupné informace o zdravotních změnách, které nastávají působením klimatických a meteorologických jevů v lidském organismu.
The influence of bioclimatic factors and processes on health
Keywords: Bioklima; zdraví; počasí; klima; člověk.; Bioclimate; health; weather; climate; human.